S Pavlem Starou o projektu Dukla sportovní

Přejít na obsah

S Pavlem Starou o projektu Dukla sportovní

Hodinky a šperky LOTUS
Published by BEKSA v Beksa · 29 Červen 2022
Pavel Stara, předseda představenstva a jeden z akcionářů pardubického klubu, hovoří o aktuálním vývoji klíčového projektu Dukla sportovní.

O nedávném zasedání Zastupitelstva města Pardubic:
"Jednání zastupitelstva jsem se osobně účastnil. Samozřejmě jsem měl velká očekávání a jsem nesmírně rád, že výsledek hlasování byl naprosto jednoznačný - tuším, že jeden ze zastupitelů se zdržel hlasování, všichni ostatní hlasovali pro. Neproběhla ani žádná následná diskuse. Vnímáme to jako společný závazek a zároveň jako silný mandát, aby se tento projekt i v této složité době realizoval. Chtěl bych v této souvislosti podotknout, že pro takto rozsáhlý projekt, který má přesah na mnoho generací, zřejmě nikdy není úplně vhodná ekonomická doba, nicméně je to především o odvaze a o prioritách."

O signálu, vyslaném pardubickými zastupiteli:
"Byť jde o končící zastupitelstvo, dovolím si říci, že jde o jasný signál i pro nové zastupitele našeho města, i proto, že tento projekt jednomyslně podpořily nejen strany současného vedení města, ale i strany opoziční. Co dále v tomto pozitivním přístupu čtu, je uvědomění si, že Pardubicím, coby krajskému městu, chybí již několik desítek let odpovídající hala a celkově kvalitní zázemí pro míčové sporty. Není tajemství, že jsem v projektu Dukla sportovní hodně osobně zainteresovaný, ale považuji za velice důležité zdůraznit, že se rozhodně nejedná o basketbalovou halu pouze pro A-tým Beksy, nýbrž jde o mnohem víc: o vybudování tolik potřebného zázemí pro pardubické děti a mládež, a to nejen z basketbalového klubu, ale pro všechny další sportovní kluby v našem městě, které právě takové zázemí nutně potřebují pro svůj další rozvoj. Zároveň dojde k revitalizaci území, které je majetkem města. Je třeba si uvědomit, že se jedná o investiční finanční prostředky do městského majetku a ty jsou jednak důležitým akcelerátorem výše zmíněného rozvoje pardubických sportovních klubů, druhak velkou podnikatelskou příležitostí pro město Pardubice. O tom svědčí mimo jiné platná, již podepsaná memoranda se sportovními svazy o pořádání celorepublikových, evropských i světových mládežnických šampionátů."

O financování projektu:
"Pokud budu brát jako začátek architektonickou soutěž, projekt Dukla sportovní v zásadě běží již sedm let. Je třeba říci, že události několika předchozích let a měsíců - nejprve Covid, poté bohužel stále probíhající válka na Ukrajině - zásadně ovlivnily a enormně zatížily ekonomiku České republiky i celého světa, a tak byl celý projekt v letošním kalendářním roce přepočítán na součásné náklady, které oproti původnímu rozpočtu stouply o více než 100%. Všichni si pochopitelně plně uvědomujeme, že pro samotnou realizaci Dukly sportovní je důležité získat i státní dotace, stejně jako finanční podporu ze soukromého sektoru."

O aktuálním stavu:
"V dohledné době bude ukončena spolupráce s dosavadními projektanty a následně bude definováno zadání pro možnou realizaci multifunkční haly pro míčové sporty se zapojením soukromého investora, například PPP projekt (partnerství veřejného a soukromého sektoru - pozn. aut.), s možností zastropovat finální částku. Vítěz bude mít možnost stavět například formou Design & Build. Toto rozhodnutí nebrání městu žádat o státní dotace, jelikož hala Dukla ve své současné podobě i další fáze projektu již mají vydané stavební povolení, což bývá jedním z kritérií pro přidělení státní dotace."

O nejbližších krocích:
"Již na čtvrtek 30. června vedení města svolalo velké jednání, jehož se zúčastní zástupci akcionářů pardubického basketbalového klubu a jednotlivých odborů města, aby byly zadány konkrétní úkoly pro následující období. Je potřeba vybrat projektanty na rozdělení současné haly Dukla, nadefinování podmínek pro soukromého investora a PPP projektu, i v souvislosti se stávajícím územním plánem a připravovanými změnami v něm. Pevně věřím, že v kalendářním roce 2023 budou veškeré tyto kroky nadefinovány a v úzké spolupráci s novým zastupitelstvem budeme dle nich řešit výběrové řízení a samotnou realizaci projektu. Panuje shoda, že samotný začátek realizace stavby je reálný v roce 2024. Rád bych touto cestou upřímně poděkoval vedení města a všem zastupitelům za jejich proaktivní a vstřícný přístup, díky kterému bude moci být tento úžasný projekt v dohledné budoucnosti zrealizován."



© Janeba Time, s.r.o. | 2022
Návrat na obsah